China’s 570.000.000 ogen

China’s 570.000.000 ogen 150 150 Bureau Groen

China telt momenteel ongeveer 170 miljoen bewakingscamera’s in winkelcentra, op bruggen, stations, snelwegen, in dorpen. In 2020 moeten het er 570 miljoen zijn: één camera per twee Chinezen. Deze ontwikkeling gaat samen op met het opzetten van een nationale database. 

De Waarheidsvriend, 20 april 2018

China’s 570.000.000 ogen

China telt momenteel ongeveer 170 miljoen bewakingscamera’s in winkelcentra, op bruggen, stations, snelwegen, in dorpen. In 2020 moeten het er 570 miljoen zijn: één camera per twee Chinezen. Deze ontwikkeling gaat samen op met het opzetten van een nationale database met gegevens van elke burger.

Camera’s in combinatie met nieuwe technologie en ‘controle van illegale godsdienst’ gaan het christenen in China moeilijk maken.

Ben je in beeld van een camera, dan is binnen enkele seconden bekend wie je bent, want het zijn apparaten met gezichtsherkenning. Politie en bedrijfsleven kunnen je volgen, of je nu aan het winkelen of reizen bent of te hard rijdt. Mocht je nog een boete open hebben staan, dan duurt het niet lang of er gaat een alarmbel.

Big data

Big data ontwikkelt zich snel in China. Alles wat kan op het gebied van kunstmatige intelligentie wordt gebruikt. Een integere, kredietwaardige samenleving is volgens de overheid het uiteindelijke doel. Daar blijft het niet bij, schrijft Mareike Ohlberg in een rapport van het Duitse onderzoeksinstituut Merics. Het sociaal kredietsysteem dat in 2020 klaar moet zijn, is een vergaarbak van informatie ‘die de staat kan gebruiken om gedrag te observeren, te beoordelen en uiteindelijk ook bij te stellen door te straffen en te belonen. Terecht wordt het geïdentificeerd als ‘potentieel middel voor totalitaire surveillance’.’

Elke stap die je neemt en elk contact dat je hebt, wordt door onzichtbare ogen gevolgd (zie www.businessinsider.nl/china-gezichtsherkenning-burgers-camera). Zo veel intelligente camera’s in de openbare ruimte geven een beklemmend gevoel. BBC-journalist John Sudworth weet hoe dat is. Hij heeft bij wijze van test op een Chinees politiebureau een foto van zichzelf laten maken, parkeert vervolgens zijn auto aan de rand van het centrum en loopt de stad in, in afwachting van het moment dat hij opgespoord wordt. Binnen zeven minuten (!) komt een groepje agenten op hem af.

Christenen

Toch zijn sommige Chinezen trots op de technologische vooruitgang in hun land. Soms zelfs optimistisch dat de technologie de wereld een stukje beter maakt. ‘Als mensen weten dat ze in de gaten worden gehouden, gedragen ze zich beter.’ Anderen zijn meer gelaten over de overheid die toch al alles van hen weet.

Voor christenen in China betekenen de camera’s een grote bedreiging, vooral omdat er de laatste maanden te veel ongunstige berichten zijn als het gaat om de godsdienstvrijheid in het land. Christelijke organisaties in Nederland die relaties met christenen in China hebben, merken dat de situatie verslechtert. Werden ze tijdens bezoeken in 2016 geschaduwd – dat was (weer) nieuw –, sinds een aantal maanden vragen Chinese christenen hen liever niet te komen; buitenlands bezoek en contact brengen hen in gevaar. Omdat de Chinese overheid ook bankrekeningen in de gaten houdt, is het zelfs moeilijk om financiële steun te geven.

Het begon wellicht drie jaar geleden, toen president Xi Jinping sprak over ‘controle van illegale godsdienst’. Hoe de situatie ‘de afgelopen achttien maanden dramatisch verslechterd’ is, zette de Amerikaanse christelijke organisatie Asia Harvest onlangs in een special over China op een rij. Reden om boven de editie te zetten: ‘Bid alstublieft voor de christenen in China’.

Veel leden van de Driezelfkerk in China dachten lang dat zij veilig waren omdat ze waren geregistreerd, maar het onderscheid tussen geregistreerde en niet-geregistreerde christenen is vandaag weg. Voorgangers van Driezelfgemeenten zijn gearresteerd en kerkgebouwen worden vernield; onlangs blies de Chinese overheid de Jindengtaikerk (Gouden Kandelaarkerk, 50.000 leden) in de provincie Shanxi op.

Boetes

Elke ‘illegale godsdienst’ is sinds 2017 strafbaar, wat inhoudt: alle activiteiten buiten de controle van de (atheïstische) Communistische Partij. Wie een gebedsbijeenkomst of bijbelstudie organiseert, kan een boete krijgen (tot ca. 25.000 euro). Christenen die naar het buitenland reizen voor bijvoorbeeld een conferentie kunnen worden gearresteerd en beboet (tot ca. 40.000 dollar). Voor de meeste Chinezen is zo’n bedrag meer dan een <i>lifetime<p> inkomen. Wie een pand verhuurt aan christenen die dit voor bijeenkomsten gebruiken, kan eveneens zwaar beboet worden.

Veel huiskerknetwerken zijn daarom gestopt met het houden van grote bijeenkomsten. De meeste zijn uiteengevallen in kleine groepen van vier of vijf gelovigen. Maar de controle die wordt uitgeoefend is zo groot dat zelfs zo’n kleine groep opsporing en politie-ingrijpen riskeert.

Door de nieuwe technologie krijgen christenen in China het volgens Asia Harvest moeilijker dan tijdens de Culturele Revolutie. ‘Ze ondergaan nu een proces dat heviger is dan alles wat China heeft meegemaakt sinds de Culturele Revolutie van de jaren zestig en zeventig.’

Mag het Chinese broeders en zusters troosten dat niet alleen Big Brother’s maar ook Gods ogen alles zien.